Меню сайту КОРЗИНА (0)  
  • Замовлення продукції (Viber, Telegram, WhatsApp): +38 050 453-73-98 
  • Вигідно! Приймаємо і видаємо дисконтно-накопичувальні картки Vivasan
  • Безкоштовна відправка замовлень від 3000 грн. Терміни доставки - 1-2 дні
ПОВНА ВЕРСІЯ  |   МОБІЛЬНА ВЕРСІЯ
 
 
FACEBOOK
 
YOUTUBE
 
GOOGLE PLAY

 Розділи сайту

• Головна сторінка

• Пошук по сайту

• Прайс-лист

• Каталог товарів

• Знижки, акції

• Довідник з ароматерапії

• Поради лікаря

• Про компанію Вівасан

• Сертифікати продукції

• Як зробити замовлення?

• Доставка та оплата

• Бізнес з Вівасан

• Подарунки сайту

• Курси ароматерапії

• Наші контакти

Дисконтна картка Вівасан на пільгових умовах!  Безкоштовна доставка по Україні!

 Каталог Вівасан

• Новинки Вівасан

• Весь каталог Vivasan

• Прайс-лист Vivasan

• Ароматерапія

• Вітаміни

• Для дітей

• Для чоловіків

• Догляд за волоссям

• Догляд за ногами

• Догляд за обличчям

• Догляд за тілом

• Екстракт кісточок грейпфрута

• Ефірні олії

• Композиції ефірних олій

• Лікувальні креми

• Майбутнім мамам

• Мінерально-вітамінні комплекси

• Мультивітамінні та енергетичні напої

• Натуральні антибіотики

• Особиста гігієна

• Фарба для волосся

• Вівасан на кухні

• Подарункові сертифікати Вівасан

• Архів товарів Вівасан

 Довідник

• Статті по ароматерапії, красі та здоров'ю

• Детальний опис ефірних олій

• Довідник по застосуванню ефірних олій

• Основні властивості ефірних олій

• Показання до застосування ефірних олій

• Косметичне застосування ефірних олій

• Психоемоційна корекція ефірними оліями

• Сумісність ефірних олій

• Зведені таблиці ефірних олій

• Склад вітамінів і мінералів в продуктах Vivasan

• Поради лікаря з лікування і профілактики захворювань

• Відео уроки

• Матеріали для завантаження

• Кулінарні рецепти

 Спілкування

• Група Вівасан в Facebook

• Канал Вівасан на Youtube

• Форум Вівасан

• Вебінари

• Розсилка новин

 Лікування з Вівасан

• Поради з лікування і профілактики захворювань

• Довідник по застосуванню ефірних олій

• Антипаразитарна програма

• Очищення організму

• Програма схуднення

• Рекомендації при вагітності

• Зміцнення волосся

• Догляд за проблемною шкірою

 Ваше здоров'я та душевний спокій

• Дихання проти стресу. Безкоштовні заняття для українців

 Випадкова схема лікування з Вівасан

Артрит. Ефективне лікування натуральними продуктами

Детальна схема лікування

 Скарбничка порад Вівасан

З метою зниження почуття голоду та для насичення малим об'ємом їжі варто використовувати у вигляді прянощів ваніль, материнку, корицю, розмарин, фенхель. Можна створити приємну по запаху композицію з ефірних олій герані, лимона, м'яти перцевої, розмарину, фенхелю (на вибір). Таку композицію можна застосовувати як "парфум" в медальйоні, в ароматичній лампі, для масажу рук, стоп або загального масажу.

 Нове на сайті

▪ Лікування захворювань натуральними продуктами Vivasan, Швейцарія

▪ Алфавітний покажчик статей з ароматерапії, краси та здоров'я з натуральними продуктами

▪ Довідкові матеріали по вибору та застосуванню ефірних олій

▪ Справочные материалы по выбору и применению эфирных масел

▪ Акції Вівасан у травні 2025 р.

Інтернет-магазин Vivasan Україна
© 2010-2025

При використанні матеріалів сайту обов'язкове посилання на
www.vivasan-ukraine.com.ua


 

Ми працюємо!

Компанія Вівасан (Vivasan), ШвейцаріяВ нашому інтернет-магазині товарів Вівасан, www.vivasan-ukraine.com.ua Ви можете вибрати і купити продукцію компанії Вівасан (Vivasan): натуральні ефірні олії, лікувальні креми, доглядову косметику, мінерально-вітамінні комплекси, засоби по догляду за волоссям, інші товари для краси та здоров'я зі Швейцарії.

Дивіться повний каталог товарів Вівасан, прайс-лист товарів Вівасан з докладним описом продукції та відгуками покупців.

Доставка продукції Вівасан від 3000 грн. здійснюється безкоштовно. Терміни доставки замовлення - 1-2 дні.

Пропонуємо офіційні дисконтно-накопичувальні картки Вівасан, а також різні акції, знижки та приємні бонуси.

Будемо раді допомогти у виборі та відповісти на Ваші питання!

Безкоштовні консультації з вибору і застосуванню товарів для краси та здоров'я: +38 050 453-73-98 (Viber, Teleram, WhatsApp).
Всі контакти інтернет-магазину Вівасан

З повагою, Наталя Кузнецова,
керівник офіційного складу Вівасан в Україні,
адміністратор сайту vivasan-ukraine.com.ua.

 Каталог Vivasan: Офіційний каталог продукції Вівасан, Новинки Вівасан, Ароматерапія, Вітаміни, Догляд за волоссям, Догляд за обличчям, Догляд за тілом, Екстракт кісточок грейпфрута, Ефірні олії, Композиції ефірних олій, Лікувальні креми, Мінерально-вітамінні комплекси, Мультивітамінні та енергетичні напої, Натуральні антибіотики, Особиста гігієна, Фарба для волосся, Подарункові сертифікати

Харчові добавки

Сторінка українською мовою | Страница на русском языке

📖 Стислий зміст статті: Харчові добавки: вплив на здоров'я, маркування та безпека продуктів. Різні види харчових добавок, їх функції та вплив на організм. Розшифровка маркування харчових добавок.

📖 В статті розглянуті: Користь та шкода харчових добавок, види харчових добавок, маркування харчових добавок, вплив харчових добавок на організм, безпечний вибір продуктів харчування.

Щодня ми стикаємося із величезним вибором продуктів харчування. Але за яскравими упаковками та привабливим зовнішнім виглядом часто ховаються різноманітні харчові добавки. Вони покликані покращити смак, колір та текстуру продуктів, але чи можуть вони завдати шкоди нашому здоров'ю?

Читаючи склад продуктів, ми бачимо незрозумілі коди та назви. Що ж означають ці загадкові літери та цифри?

У цій статті ми розберемося, що таке харчові добавки, які функції вони виконують та як вони впливають на наш організм. Ви дізнаєтесь про різні види харчових добавок, про їх маркування та про те, як зробити свій раціон безпечнішим.

Харчові добавки

Харчові добавки - природні, ідентичні природним або штучні речовини, які самі по собі не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі. Вони навмисно додаються в харчові системи з технологічних міркувань на різних етапах виробництва, зберігання, транспортування готових продуктів з метою поліпшення або полегшення виробничого процесу або окремих його операцій, збільшення стійкості продукту до різних видів псування, збереження структури та зовнішнього вигляду продукту або навмисної зміни органолептичних властивостей.

Основні цілі введення харчових добавок передбачають:

1. вдосконалення технології підготовки та переробки харчової сировини, виготовлення, фасування, транспортування і зберігання продуктів харчування. Застосовувані при цьому добавки не повинні маскувати наслідків використання неякісної або зіпсованої сировини, або проведення технологічних операцій в антисанітарних умовах;

2. збереження природних якостей харчового продукту;

3. поліпшення органолептичних властивостей або структури харчових продуктів і збільшення їхньої стабільності під час зберігання.

Застосування харчових добавок допустимо тільки в тому разі, якщо вони навіть за тривалого споживання у складі продукту не загрожують здоров'ю людини, і за умови, якщо поставлені технологічні завдання не можуть бути вирішені іншим шляхом.

Зазвичай харчові добавки поділяють на кілька груп:

1. речовини, що поліпшують зовнішній вигляд харчових продуктів (барвники, стабілізатори забарвлення, відбілювачі);

2. речовини, що регулюють смак продукту (ароматизатори, смакові добавки, підсолоджувальні речовини, кислоти та регулятори кислотності);

3. речовини, що регулюють консистенцію та формують текстуру (загущувачі, гелеутворювачі, стабілізатори, емульгатори та ін.);

4. речовини, що підвищують збереженість продуктів харчування і збільшують терміни зберігання (консерванти, антиоксиданти та ін.). До харчових добавок не відносять сполуки, що підвищують харчову цінність харчових продуктів і зараховують до групи біологічно активних речовин, такі як вітаміни, мікроелементи, амінокислоти тощо.

Харчові добавки вживаються людиною протягом багатьох століть (сіль, перець, гвоздика, мускатний горіх, кориця, мед), проте широке їхнє використання розпочалося наприкінці XIX ст. та було пов'язане з ростом населення та концентрацією його в містах, що спричинило необхідність збільшення обсягів виробництва харчових продуктів, удосконалення традиційних технологій їхнього одержання з використанням досягнень хімії та біотехнології.

Сьогодні можна виділити ще кілька причин широкого використання харчових добавок виробниками продуктів харчування. До них належать:

1. сучасні методи торгівлі в умовах перевезення продуктів харчування (зокрема швидкопсувних продуктів, які швидко черствіють) на великі відстані, що визначило необхідність застосування добавок, які збільшують терміни збереження їхньої якості;

2. індивідуальні уявлення сучасного споживача про продукти харчування, що швидко змінюються і включають їхній смак і привабливий зовнішній вигляд, невисоку вартість, зручність використання; задоволення таких потреб пов'язане з використанням, наприклад, ароматизаторів, барвників та інших харчових добавок;

3. створення нових видів їжі, що відповідає сучасним вимогам науки про харчування, що пов'язано з використанням харчових добавок, які регулюють консистенцію харчових продуктів;

4. удосконалення технології отримання традиційних харчових продуктів, створення нових продуктів харчування, зокрема продуктів функціонального призначення.

Кількість харчових добавок, що застосовуються у виробництві харчових продуктів у різних країнах, сягає сьогодні 500 найменувань (не враховуючи комбінованих добавок, індивідуальних запашних речовин, ароматизаторів), у Європейському Співтоваристві класифіковано близько 300. Для гармонізації їх використання виробниками різних країн Європейською Радою розроблено раціональну систему цифрової кодифікації харчових добавок із літерою "Е". Її включено до кодексу для харчових продуктів ФАО/ВООЗ (ФАО - Всесвітня продовольча і сільськогосподарська організація ООН; ВООЗ - Всесвітня організація охорони здоров'я) як міжнародну цифрову систему кодифікації харчових добавок.

Кожній харчовій добавці присвоєно цифровий три- або чотиризначний номер (у Європі з літерою Е, що передує йому). Вони використовуються в поєднанні з назвами функціональних класів, що відображають угруповання харчових добавок за технологічними функціями (підкласами).

Індекс Е фахівці ототожнюють як зі словом Європа, так і з абревіатурами ЕС/ЕУ, а також зі словами ebsbar/edible, що в перекладі з німецької та англійської означає "їстівний". Індекс Е в поєднанні з три- або чотиризначним номером - синонім і частина складного найменування конкретної хімічної речовини, яка є харчовою добавкою.

Присвоєння конкретній речовині статусу харчової добавки та ідентифікаційного номера з індексом "Е" має чітке тлумачення, яке передбачає, що:

а) цю конкретну речовину перевірено на безпечність;

б) речовина може бути застосована в межах її встановленої безпечності та технологічної необхідності за умови, що застосування цієї речовини не введе споживача в оману щодо типу та складу харчового продукту, до якого вона внесена;

в) для цієї речовини встановлено критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості харчових продуктів.

Значить, дозволені харчові добавки, що мають індекс Е та ідентифікаційний номер, мають певну якість. Якість харчових добавок - сукупність характеристик, що обумовлюють технологічні властивості та безпечність харчових добавок. Наявність харчової добавки в продукті має зазначатися на етикетці, при цьому вона може позначатися як індивідуальна речовина або як представник конкретного функціонального класу в поєднанні з кодом Е. Наприклад: бензоат натрію або консервант Е211.

Відповідно до запропонованої системи цифрової кодифікації харчових добавок, їх класифікація, відповідно до призначення, має такий вигляд (основні групи):

1. Е100-Е182 - барвники;

2. Е200 і далі - консерванти;

3. Е300 і далі - антиокислювачі (антиоксиданти);

4. Е400 і далі - стабілізатори консистенції;

5. Е450 і далі, Е1000 - емульгатори;

6. Е500 і далі - регулятори кислотності, розпушувачі;

7. Е600 і далі - підсилювачі смаку та аромату;

8. Е700-Е800 - запасні індекси для іншої можливої інформації;

9. Е900 і далі - глазурувальні агенти, поліпшувачі хліба;

Застосування ПД ставить питання про їхню безпеку. При цьому враховуються ГДК (мг/кг) - гранично допустима концентрація чужорідних речовин (зокрема й добавок) у продуктах харчування, ДСД (мг/кг маси тіла) - допустима добова доза та ДДН (мг/добу) - допустиме добове споживання - величина, яка розраховується як добуток ДСД на середню величину маси тіла - 60 кг.

Більшість харчових добавок не має, як правило, харчового значення, тобто не є пластичним матеріалом для організму людини, хоча деякі харчові добавки є біологічно активними речовинами. Застосування харчових добавок, як усяких чужорідних (зазвичай неїстівних) інгредієнтів харчових продуктів, потребує суворої регламентації та спеціального контролю.

Міжнародний досвід організації та проведення системних токсиколого-гігієнічних досліджень харчових добавок узагальнено в спеціальному документі ВООЗ (1987/1991) "Принципи оцінки безпечності харчових добавок і контамінантів у продуктах харчування". Державний попереджувальний і поточний санітарний нагляд здійснюється органами санітарно-епідеміологічної служби. Безпека застосування харчових добавок у виробництві харчових продуктів регламентується документами Міністерства охорони здоров'я.

Харчові добавки, заборонені до застосування при виробництві харчових продуктів:

  • E121 (цитрусовий червоний), барвник;
  • E123 (амарант), барвник;
  • E240 (формальдегід), консервант;
  • E940a (бромат калію), поліпшувач борошна та хліба;
  • E940б (бромат кальцію), поліпшувач борошна та хліба.

Автор: А.Новак

< Назад   ^ Вгору

Розділ сайту: Статті


Переглянуті товари та рекомендації:


Дивіться інші статті:


 Інтернет-магазин www.vivasan-ukraine.com.ua » Статті » Харчові добавки

 Вам може сподобатися:

Глюкохон Форте Vivasan, Швейцарія

Оригінальний товар: Глюкохон Форте Vivasan, Швейцарія

Комплекс двох цінних компонентів - глюкозаміну сульфату і хондроїтину сульфату, які є найважливішими будівельними елементами кісткової тканини. Коли в організмі знижується вироблення глюкозаміну і хондроїтину, суглоби починають втрачати міжсуставну рідину і руйнуватися. Надалі синтез цих речовин може повністю припинитися. Комбінація глюкозаміну і хондроїтину в концентрованій формі - це оптимальне живлення для суглобів, профілактика вікового руйнування хрящів і зношування суглобів, а також допомога при вже існуючому артрозі у вигляді істотного пом'якшення симптомів хвороби. Читати докладніше

 Радимо почитати:

Ефірні олії на вашій кухні

Корисна стаття про красу та здоров'я: Ефірні олії на вашій кухні

Ефірні олії вже давно зарекомендували себе як не лише важливий елемент ароматерапії, а й як корисні добавки в кулінарії. Ці концентровані речовини мають унікальну здатність не тільки посилювати смак і аромат страв, але й сприяти покращенню перетравлення їжі. Окрім ролі натуральних консервантів, ефірні олії допомагають боротися з вірусами та бактеріями, що особливо актуально у сучасному світі. Додаючи ефірні олії до страв, можна не лише збагатити смакові відчуття, а й підвищити харчову цінність продуктів. Читати докладніше

 Ваше здоров'я та душевний спокій:

Дихання проти стресу. Безкоштовні заняття для українців

Дихання проти стресу.
Безкоштовні заняття
для українців ♥

Каталог Вівасан

Каталог Вівасан: Офіційний каталог товарів Вівасан, Прайс-лист Вівасан, Новинки Вівасан, Ароматерапія, Вітаміни, Догляд за волоссям, Догляд за ногами, Догляд за обличчям, Догляд за тілом, Екстракт кісточок грейпфрута, Ефірні олії, Композиції ефірних олій, Лікувальні креми, Мінерально-вітамінні комплекси, Мультивітамінні та енергетичні напої, Натуральні антибіотики, Особиста гігієна, Фарба для волосся, Подарункові сертифікати Вівасан

Лікування з Вівасан

Лікування з Вівасан: Поради по лікуванню і профілактиці захворювань (алфавітний список), Антипаразитарна програма, Продукція для зміцнення волосся, Продукція для очищення організму, Продукція для проблемної шкіри, Програма для схуднення, Рекомендації при вагітності, Довідник по застосуванню ефірних олій

Спілкування

Спілкування: Группа Вівасан в Facebook, Канал Вівасан на Youtube, Наші контакти та форма зворотнього зв'язку, Політика конфіденційності

 Каталог Вівасан |  Прайс-лист Вівасан  |  Дисконтно-накопичувальна картка  |  Акції та спеціальні пропозиції  |  Онлайн курси ароматерапії

Підписка на новини  |  Запрошуємо на роботу  |  Група Вівасан в Facebook  |  Канал Вівасан на Youtube  |  Політика конфіденційності

Швидке замовлення продукції Vivasan з безкоштовною доставкою по Україні (Viber, Telegram, WhatsApp): +38 050 453-73-98