
Розділи сайту
Каталог Вівасан
• Вітаміни
• Екстракт кісточок грейпфрута
• Мінерально-вітамінні комплекси
• Мультивітамінні та енергетичні напої
• Подарункові сертифікати Вівасан
Довідник
• Статті по ароматерапії, красі та здоров'ю
• Довідник по застосуванню ефірних олій
• Основні властивості ефірних олій
• Показання до застосування ефірних олій
• Косметичне застосування ефірних олій
• Психоемоційна корекція ефірними оліями
• Зведені таблиці ефірних олій
• Склад вітамінів і мінералів в продуктах Vivasan
• Поради лікаря з лікування і профілактики захворювань
Спілкування
• Вебінари
Лікування з Вівасан
• Поради з лікування і профілактики захворювань
• Довідник по застосуванню ефірних олій
Ваше здоров'я та душевний спокій
• Дихання проти стресу. Безкоштовні заняття для українців
Випадкова схема лікування з Вівасан
Алергія. Ефективне лікування натуральними продуктами Детальна схема лікування |
Скарбничка порад Вівасан
При м'язових болях та хворобливій напрузі допоможуть гарячі ванни або компреси, а також розтирання з оліями жасмину, лаванди, ялівця, мускатної шавлії. Після надмірних фізичних навантажень рекомендуються ванни або розтирання з оліями лаванди або розмарину. |
Нове на сайті
▪ Бальзам Альпійські трави Vivasan, Швейцарія
▪ Базова олія Жожоба Vivasan, Швейцарія
▪ Эфирное масло чайного дерева Vivasan, Швейцария
▪ Ефірна олія чайного дерева Vivasan, Швейцарія
▪ Напиток Артишок горький / Artichoke Apero Vivasan, Швейцария
Інтернет-магазин Vivasan Україна
© 2010-2025
При використанні матеріалів сайту обов'язкове посилання на
vivasan-ukraine.com.ua
В нашому інтернет-магазині товарів Вівасан,
vivasan-ukraine.com.ua Ви можете вибрати і купити продукцію компанії Вівасан (Vivasan): натуральні ефірні олії, лікувальні креми, доглядову косметику, мінерально-вітамінні комплекси, засоби по догляду за волоссям, інші товари для краси та здоров'я зі Швейцарії.
Дивіться повний каталог товарів Вівасан, прайс-лист товарів Вівасан з докладним описом продукції та відгуками покупців.
Доставка продукції Вівасан від 3000 грн. здійснюється безкоштовно. Терміни доставки замовлення - 1-2 дні.
Пропонуємо офіційні дисконтно-накопичувальні картки Вівасан, а також різні акції, знижки та приємні бонуси.
Будемо раді допомогти у виборі та відповісти на Ваші питання!
Безкоштовні консультації з вибору і застосуванню товарів для краси та здоров'я: +38 050 453-73-98 (Viber, Teleram, WhatsApp).
Всі контакти інтернет-магазину Вівасан
З повагою Наталя Кузнецова,
керівник офіційного складу Вівасан в Україні,
адміністратор сайту vivasan-ukraine.com.ua.
Каталог Vivasan: Офіційний каталог продукції Вівасан,
Новинки Вівасан,
Ароматерапія,
Вітаміни,
Догляд за волоссям,
Догляд за обличчям,
Догляд за тілом,
Екстракт кісточок грейпфрута,
Ефірні олії,
Композиції ефірних олій,
Лікувальні креми,
Мінерально-вітамінні комплекси,
Мультивітамінні напої та сиропи,
Натуральні антибіотики,
Особиста гігієна,
Фарба для волосся,
Подарункові сертифікати

Сторінка українською мовою | Страница на русском языке
📖 Стислий зміст статті: Хімія кавового аромату: як утворюється запах кави. Вплив хімічних реакцій на аромат кави. Склад кавового аромату. Вплив сортів кави та обробки на запах. Фактори, що впливають на кавовий аромат.
📖 В статті розглянуті: Аромат кави, хімічний склад кави, обсмажування кави, сорти кави, приготування кави.
Кава - це не тільки напій, а й ціла палітра ароматів, які розкриваються в процесі її приготування. Кожна кава має унікальний запах, який формується завдяки хімічним реакціям, що відбуваються під час обсмажування. Однак сама по собі кава без запаху - це лише гірка і кисла рідина, позбавлена тих яскравих нот, які роблять її такою привабливою для нас.
Кавовий аромат - це результат складної взаємодії багатьох хімічних сполук, багато з яких ми не усвідомлюємо на рівні сприйняття. Незважаючи на те, що сучасні наукові дослідження дозволяють більш точно описати склад кавового запаху, для багатьох залишається загадкою, як різні компоненти взаємодіють, щоб створити такий відомий та багатогранний аромат.
У цій статті ми розповімо про те, як і які хімічні процеси визначають характерний запах кави. Ви дізнаєтесь, які речовини входять до складу цього аромату, як різні сорти кави та їхня обробка впливають на її запах і які фактори варто враховувати, щоб насолодитися повним спектром кавових ароматів.
Уявіть собі каву без запаху. Що ж залишається? Кислувато-гірка, в'язка коричнева рідина. Звідки ж береться цей неповторний аромат, що становить усю суть цього напою, і від чого він залежить?
У спеціалізованих магазинах можна знайти зелені, необсмажені зерна кави. Їхній абсолютно "некавний" аромат здатен чимало здивувати - хтось описує його як трав'янистий, комусь він нагадує міцно заварений зелений чай, а комусь здається, що він пахне сирими бобами.
Привабливого й апетитного "фірмового" аромату кава набуває завдяки летючим сполукам, які утворюються в процесі обсмажування. Виникають вони завдяки реакції Майяра - хімічній реакції між цукрами та амінокислотами, що відбувається під час нагрівання і призводить до цілого набору взаємопов'язаних хімічних перетворень. Кінцевий смак і аромат виникає залежно від складу і співвідношення речовин, накопичених у її результаті. До речі, ця ж реакція відповідає за утворення подібних сполук під час смаження м'яса або випікання хліба.
До наявності різних компонентів у повітрі, що нас оточує, ми чутливі різною мірою. Кожна пахуча речовина має поріг сприйняття запаху, тобто ту мінімальну концентрацію, яка викликає нюхові відчуття. У процесі еволюції наше почуття нюху розвивалося таким чином, щоб без зусиль визначати небезпечні для життя сполуки. Не дивно, що людський ніс дуже чутливий до путресцину і кадаверину, які визначають запах гнилого м'яса, а високо токсичний сірководень (запах тухлих яєць) наші органи нюху вловлюють уже в концентрації 0,000012 мг/л, при тому, що смертельне отруєння можна отримати тільки за 1,0 мг/л. Однак, якісь звичні нам нешкідливі запахи ми можемо відчути тільки коли навколишнє повітря вже сильно ними насичене.
Кожному з ароматів окремих речовин можна дати свою характеристику: фруктовий, квітковий, землистий, хвойний, пряний тощо. Але характерний запах харчових продуктів визначатиметься їхньою складною сумішшю, яка складається з кількох десятків або сотень таких ароматів.
В утворенні кавового запаху бере участь близько 800 речовин. Усі вони сприймаються нюховими рецепторами в різних концентраціях і з різною інтенсивністю, і, незважаючи на те, що основних складових у цій суміші запахів близько 20, характерний аромат зрештою виходить лише завдяки присутності здавалося б незначних компонентів. Виявилося, що в цьому наборі сполук лише деякі в чистому вигляді розпізнаються саме як такі, що "пахнуть кавою". Наприклад, виявлений там же фуранеол у чистому вигляді володіє молочно-карамельним ароматом, діацетил - ароматом вершкового масла, дамасценон - троянди та чорносливу, а 2-метилфуран, сірковуглець, пропіоновий і оцтовий альдегіди пахнуть фруктами.
Більш специфічні відтінки надають 3-меркапто-3-метилбутилформіат, 3-метилбутаналь і метилпропаналь, що визначаються як запахи горілого або смаженого, гваякол дає "димний" аромат копчення, а 2-етил-3,5-диметилпіразін - горіхово-деревні нотки.
Втім, містяться в кавовому ароматі і складові, що мають не дуже-то приємні запахи: морських водоростей (диметилсульфід), затхлий, землистий запах компосту (2-метилізоборнеол), запах гнилої капусти (метилмеркаптан) та бензину (тіофен), а також багато інших, що характеризуються як неприємні, різкі та навіть задушливі. Але, незважаючи на гадану неприйнятність, без них аромат кави не був би таким повним, таким багатогранним і цікавим.
Аромат кави не був би таким повним, таким багатогранним і цікавим.
Варто зазначити, що хімічний склад різних сортів кави відрізняється у зв'язку з різною концентрацією основних компонентів. На підсумковий аромат вплинуть також і час обсмажування, і його температура, і спосіб подальшого зберігання зерен, адже більшість із речовин, що відповідають за специфічний кавовий аромат, дуже нестійкі та губляться завдяки випаровуванню або взаємодії з іншими сполуками.
Тому щоб відчути все різноманіття кавового аромату, намагайтеся пити каву свіжу, щойно змелену і щойно зварену, і не втрачайте можливостей побалувати себе різними сортами. Адже що більше і що ближче ми знайомимося з різними ароматами, то сильніше ми сприймаємо і то краще пізнаємо їх у подальшому
Автор: Катерина Мехова
Розділ сайту: Статті
Дивіться інші статті:

Інтернет-магазин vivasan-ukraine.com.ua / Статті / Чим пахне кава?
Вам може сподобатися:
Крем для тіла Евкаліпт Мадейра Vivasan, Швейцарія
💬 Відгуки покупців на цей товар
Крем для тіла Евкаліпт Мадейра з натуральною олією евкаліпта та розмарину зволожує, живить і пом'якшує шкіру, підвищує її пружність і тонус. Має антисептичну й тонізуючу дію, сприяє регенерації, знімає запалення та подразнення. Легка текстура швидко вбирається, ментол надає охолоджувальний ефект і свіжість. Підходить для щоденного догляду й відновлення шкіри. Читати докладніше
Радимо почитати:
Бузинна матінка
Чорна бузина - це не просто чагарник із яскравими ягодами. Протягом століть вона була оточена міфами та легендами, а її лікувальні властивості використовувалися у народній медицині. Читати докладніше
Ваше здоров'я та душевний спокій:
Дихання проти стресу. Безкоштовні заняття для українців

Безкоштовні заняття
для українців ♥
Каталог Вівасан | Прайс-лист Вівасан | Дисконтно-накопичувальна картка | Акції та спеціальні пропозиції | Онлайн курси ароматерапії
Підписка на новини | Запрошуємо на роботу | Група Вівасан в Facebook | Канал Вівасан на Youtube | Політика конфіденційності
Швидке замовлення продукції Vivasan з безкоштовною доставкою по Україні (Viber, Telegram, WhatsApp): +38 050 453-73-98